نبردهای دوران پیامبر

 جنگ‌هايى كه رسول خدا(ص) در آنها بود، «غزوه» و آنچه كه آن‌حضرت در آنها شركت نداشته «سريه» ناميده می‌شود

شماره غزوه‌هاى پیامبر گرامی اسلام(ص)
 1. غزوه «أبواء»ماه صفر سال دوّم.
 2. غزوه «بُواط»: ربيع الاول یا ربیع الآخرسال دوّم؛ بواط در نواحی کوه «رضوى» در مدینه واقع شده است؛طبرسی(ره) که تاریخ وقوع این غزوه را در ماه ربیع الآخر می‌داند، می‌نویسد: «حضرت رسول در ماه ربيع الآخر براى جنگ قريش از مدينه بيرون شدند و تا "بواط" تشريف بردند، ولى با كسى برخورد نكرده و نجنگیدند».
 3. غزوه «عُشَیره»: جمادى الأولى سال دوّم؛عشیره، نام جایى است ما بين مكه و مدينه. پيامبر(ص) براى جنگ قريش خارج شدند، و تا «عُشيره» در نزديكى‏ «يَنبُع» رفتند، و چند روزى از جمادى الاولى و جمادى الآخرة را در آن‌جا توقف كردند، و با بنی مُدلِج و بنى ضَمرَه قراردادهایى گذاشتند.
 ۴. غزوه «بدر أولى» (سفوان): جمادى الآخره یا ربيع الأول سال دوّم.
 ۵. غزوه «بدر کبرى»:هفدهم رمضان سال دوّم.
 ۶. غزوه «بنى سلیم»: شوّال سال دوّم.
 7. غزوه «بنى قينقاع»: شوّال سال دوّم.اما مسعودى آن‌را در شماره غزوه‌ها در سال دوم هجری نياورده‌اند.
 8. غزوه «سَویق»: ذی‌حجّه سال دوّم.
 9. غزوه «ذی امر» (غطفان) در سرزمین نجد: رسول خدا(ص) پس از مراجعت از غزوه سويق باقيمانده ذی‌حجه و محرم را در مدينه بود و در ماه صفر به عزم جنگ با قبيله غطفان [كه به گفته مورّخان در صدد حمله به مدينه برآمده بودند] از مدينه بيرون آمد و عثمان بن عفان را در مدينه منصوب فرمود. ولى [چون قبيله غطفان از ترس لشگر اسلام فرار كردند] پیامبر(ص) بدون آن‌كه با دشمن برخورد كند پس از گذشتن ماه ربيع الاول يا اواخر آن ماه بود كه به مدينه بازگشت.
 10. غزوه «أحد»:شوّال سال سوّم.جنگ احد يک سال پس از واقعه بدر روى داد و فرمانده مشركان در اين غزوه ابو سفيان بن حرب بود. رسول خدا(ص) هنگامى كه به احد رسيدند آماده جنگ شدند پرچم مهاجرين را به امام علی(ع) و پرچم انصار را به سعد بن عباده دادند و خودش نيز زير پرچم انصار قرار گرفتند. در این جنگ بود که لشکر اسلام به جهت نافرمانی برخی مسلمانان از پیامبر اکرم(ص) و حرص و طمع جمع‌آوری غنیمت شکست خورد.
 ۱1. غزوه «حمراء الأسد»: این غزوه در روز یکشنبه هشتم ماه شوّال سال سوّم هجری واقع شد. «حمراء الأسد» نام مکانی است كه در هشت ميلى مدينه قرار دارد.
 12. غزوه «بحران»: (معدنى است در حجاز، در ناحيه «فرع») ربيع الآخر سال سوّم.
 13. غزوه «خندق» یا «احزاب»: درباره زمان وقوع جنگ خندق چندین نظر وجود دارد؛
 الف. ماه شوال سال چهارم هجری.
 ب. ماه شوال سال پنجم هجری.
 ج. از روز سه شنبه هشتم ذى قعده تا چهارشنبه 23 ذى قعده سال پنجم هجرى.
 بيهقى در جهت اثبات اين‌كه تعارضى ميان دو نظریه اول وجود ندارد، دو توجيه ارائه داده است؛ يكى آن‌كه وقتى گفته می‌شود بدر در سال دوم بوده، در اصل بعد از يک سال و نيم از هجرت بوده، همين‌طور احد، دو سال و نيم بعد از هجرت؛ در اين صورت جنگ احزاب هم بعد از چهار سال و قبل از پنج سال بوده است. پس به يک اعتبار می‌توان گفت كه جنگ احزاب در سال چهارم بوده است.[30] و توجيه ديگر آن‌كه برخى از مورّخان، مبدأ تاريخ را از محرّم بعد از ربيع الاول- ماه هجرت- آغاز می‌كنند؛ يعنى عملًا ده ماه را از سال هجرى خارج می‌كنند. بر اساس اين محاسبه، جنگ احزاب در سال چهارم رخ داده است.
 به هر روى عقيده بيهقى آن است كه جنگ احزاب در سال پنجم رخ داده است؛زيرا توجيهات مزبور نيز تنها توجيه صورى نظر ديگر است.
 ۱4. غزوه «بنى نضیر»: ربیع الأوّل سال چهارم هجری.
 15. غزوه «ذات الرقاع»: در سرزمين «نخل»، و ماه جمادى الأولى یا ماه ربیع الآخر سال چهارم.
 16. غزوه «بدر الموعد»: ماه شعبان سال چهارم.«واقدی» نام این جنگ را «بدر الموعد» نامیده و می‌نویسد: «اين جنگ در اول ماه ذی‌قعده، كه 45 ماه هجرت بود، صورت گرفت». علت اين‌كه اين جنگ را بدر الموعد خوانده‌اند آن بود كه ابو سفيان وقتى می‌خواست روز احد بازگردد فرياد زد و گفت: وعده ما سر سال در محل بدر الصفراء. بدر الصفراء يكى از بازارهاى عرب بود كه (هر سال) از اوّل ذی‌قعده تا هشتم اين ماه برپا می‌شد.
 17. غزوه «دومة الجندل»: ربيع الأوّل سال پنجم.
 18. غزوه «بنى قريظه»: ذی‌قعده و ذی‌حجّه سال پنجم
 19. غزوه «بنى لحيان»: جمادی الأولى سال ششم.
 20. غزوه «ذى قرد»: نام دیگر آن «غابه» است که برای تاریخ وقوع آن دو نقل وجود دارد: ‌ربیع الاول و ربیع الآخر از سال ششم نقل کرده‌اند.
 21. غزوه «بنى المصطلق»:  اين جنگ را «مريسيع» هم گفته‌اند. در ماه شعبان سال پنجم و یا سال ششم رُخ داد.
 22. غزوه «حُدَيبيه»: ذی‌قعده سال ششم. نام دیگر آن پیمان حدیبیه است.
 23. غزوه «خيبر»:محرّم سال هفتم،و یا ذی‌حجه سال ششم همچنین واقدی (متوفّی: 207ق) می‌نویسد: «پيامبر(ص) در ماه ذی‌حجه سال ششم از حديبيه به مدينه مراجعت فرمود، و تمام آن ماه و محرّم را در مدينه اقامت كرد، و در صفر سال هفتم، و نیز گفته شده است كه در آغاز ربيع الاول آن سال عازم خيبر شدند».
 24. غزوه «فتح مكّه»: رمضان سال هشتم.
 25. غزوه «حنين»: شوّال سال هشتم.
 26. غزوه «طائف»: شوّال سال هشتم.
 27. غزوه موته: در جمادی ‌الاولی سال هشتم هجری.برخی نیز به جهت این‌که پیامبر(ص) در این جنگ حضور مستقیم نداشته، «سریه» نامیده‌اند. این جنگ در نزدیکی دهکده موته، بین مسلمانان عرب پیرو پیامبر گرامی اسلام(ص) و ارتشی از امپراتوری روم شرقی درگرفت. پیامبر(ص) فرماندهی اين لشكر را به عهده زيد بن حارثه گذاشته و فرمود: «اگر وى را آسيبى رسيد فرماندهى لشكر در اختيار جعفر بن ابی‌طالب باشد، و اگر او هم كشته شد، عبد اللَّه بن رواحه فرماندهی مسلمين را تحت نظر بگيرد، و اگر او هم از بين رفت مسلمانان يكى از ميان خود را براى پرچمدارى اختيار نمايند».در روايت دیگری از حضرت امام صادق(ع) نقل شده که «پیامبر(ص) ابتدا فرماندهی آن‌را به جعفر بن ابی‌طالب سپرد. و اعلام کرد که اگر جعفر کشته شود، زید بن حارثه فرمانده سپاه خواهد بود و اگر او نیز کشته شود، عبدالله بن رواحه فرمانده خواهد بود».
 28. غزوه «تبوک»: رجب سال نهم.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها: نبردهای پیامبر

تاريخ : دو شنبه 24 آذر 1393 | 19:37 | نویسنده : اصغر رضایی گماری |